EMİNÖNÜ’NÜN KALBİ MISIR ÇARŞISI…

İstanbul’un tarihi, sembol lokasyonlarından biri olan Mısır Çarşısı envai çeşit baharat, lezzetli tatlar, kuruyemiş, ipek, takı gibi bir çok mağazayı barındıran çarşıdır. Her daim kalabalık ama hafta sonları daha da kalabalıktır. Yüzyıllardan bellidir var olan günümüze kadar gelmiş baharatlar, hediyelik eşyalar gibi bir çok ürüne ev sahipliği yapıyor. Yolunuz düşerse mutlaka gezmeniz gereken yerlerden birisi…


Mısır Çarşısı Eminönü’nde Yeni Caminin arkasında ve Çiçek Pazarı’nın yanındadır. İstanbul’un en eski çarşılarından biridir. Aktarlarıyla meşhur bu çarşıda halen tabii ilaçlar, çiçek tohumları, nadir bitki kök ve kabukları gibi eski geleneğine uygun ürünlerin yanı sıra, kuruyemiş şarküteri ürünleri, değişik gıda maddeleri satılmaktadır. Mısır Çarşısı pazar günleri de açıktır.


Bizans zamanında Makro Envalos adında bir çarşının aynı yerde bulunduğu rivayet edilmektedir. Bugünkü yapı, 1660 yılında Turhan Sultan tarafından Hassa Baş Mimarı Kasım Ağa’ya yaptırılmıştır. Önceleri Yeni Çarşı ya da Valide Çarşısı olarak anılan ve rivayete Göre Mısır’dan alınan vergilerle inşa edilen çarşı, 18. Yüzyıldan sonra bugün bilinen adıyla anılmaya başlanmıştır. 1691 ve 1940’ta iki büyük yangın tehlikesini atlatmıştır. Çarşı, son olarak 1940-1943 yılları arasında İstanbul Belediyesi tarafından restore edilmiştir. Yeni Cami’nin yanında yer alan L şeklindeki yapının alt kapısı bulunmaktadır. Bunlardan biri Haseki Kapısı’dır. Bunun üstündeki kısım iki katlı olup üst katta zamanında mahkeme olup esnafın kendi arasında ve halkla sorunları çözülürmüş.

Yorum bırakın

WordPress.com ile böyle bir site tasarlayın
Başlayın